OM OSS

Swedish Biocredit Alliance vill skapa en livskraftig, transparent och ansvarsfull marknad för biokrediter i Sverige.

Den negativa trenden för biologisk mångfald är en av de största utmaningarna för mänskligheten. Globalt hotas kring 1 miljon växter och djur av utrotning och omkring 80% av EU:s naturliga miljöer är hotade.

Den globala ekonomin är helt beroende av biodiversiteten och både Europiska Centralbanken och World Economic Forum varnar för de stora risker som biodiversitetskrisen för med sig. Enligt World Economic Forum så är biodiversitetskrisen en av de värsta riskerna för ekonomin de kommande tio åren och om samma utveckling fortsätter så riskeras hälften av världens samlade BNP.

I december 2022 undertecknade 196 partner det historiska Kunmimg-Montreal-avtalet. Parterna förbinder sig att vända förlusten av biologisk mångfald till 2023 och leva i harmoni med naturen till 2050. För att det ska vara möjligt krävs en rad åtgärder, bland annat överbryggning av det finansieringsgap av naturvård som råder idag. Enligt World Economic Forum ligger finansieringsgapet på i storleksordningen cirka 700 miljarder dollar/år. Även EU har presenterat en rad initiativ och policies på området.

Privat finansiering av naturvård och nya affärsmodeller är helt avgörande för att vi ska nå de globala målen. Ett verktyg är biokrediter som syftar till att skapa en marknad för frivilliga investeringar i rikare biologisk mångfald.

I Sverige finns goda förutsättningar för en trovärdig och transparant marknad för handel med biokrediter. Det saknas dock grundläggande strukturella förutsättningar för en fungerande marknad och därför finns initiativet Swedish Biocredit Alliance i syfte att skapa strukturella och regelmässiga förutsättningar för verifierbara transaktioner för naturvårdsprojekt.

Initiativet ska ta fram regelverk och vägledning, utveckla transparenta lösningar för projektregister samt förslag på avtalsmodell för marknadens parter.

Swedish Biocredit Alliance är en fortsättning på det forskningsprojekt Aleksandra Holmlund driver på SLU där hon undersöker innovativa finansieringsformer för restaurering och skydd av biologisk mångfald.

Swedish Biocredit Alliance är medlemmar i det globala arbetet med biokrediter inom Biodiversity Credit Alliance.